Ahmet MUTLUOĞLU / ÖZ  GEÇMİŞ

73

ÖZ  GEÇMİŞ

            1952 yılının bir sonbahar gününde,mısırlar biçilirken, Trabzon’un Çaykara ilçesi,Taşören Köyü’nde doğmuşum.1959-1964 Taşören Köyü İlkokulu, 1964-1967 Çaykara Ortaokulu öğreniminden sonra 1967-1970 Trabzon Öğretmen Okulunu eğitimimi tamamlayarak 31.07.1970 tarihinde Çaykara Akdoğan Köyü İlkokulunda öğretmenlik görevine başladım. Aynı ilçede Yeşilalan Köyü ve Taşören Köyü İlkokulu Öğretmenliği görevlerinden sonra 8,5 yıl Çaykara Kayran Köyü İlkokulu Müdürlüğü görevini ifa ettim.Bu esnada 11 Aralık 1971 tarihinde Köylüm Hanife Tuncer (Mutluoğlu) ile evlendim,24.10.1972 tarihinde Kızımız Lütfiye Mutluoğlu (Karaaslan),17.10.1973 tarihinde Oğlumuz Mustafa Bülent Mutluoğlu ve 26.10.1978 tarihinde de son çocuğumuz Mesut Mutluoğlu dünyaya geldiler.

           Çaykara’daki bu 13 yıllık görevim esnasında; öğretmen arkadaşlarım ve köylülerle Taşören ve Kayran Köyü İlkokullarını yol olmadığı için gerekli malzemeyi sırtımızda ve omzumuzda taşıyarak inşa ettik ve donattık.

           1983-1984 Öğretim yılı başında Yurt dışındaki işçi çocuklarının eğitiminde görevlendirilmek üzere açılan sınavı kazanarak,1988-1989 Öğretim yılı sonuna kadar  devam eden Belçika-Liege(Liyej) Bölgesi Türkçe ve Türk Kültür Dersleri Öğretmenliğine atandım.

           6 yıl  süren bu görevim esnasında, boş zamanlarımı değerlendirmek suretiyle 3 yıllık Liege Özel Eğitim Yüksek Okulunun 2. öğretimine devam ederek hem Özel Eğitim Uzmanlığı Formasyonu ve diplomasını aldım hem de Fransızcamı ileri düzeyde geliştirdim. Bu sürede gerek öğretmenliğim ve gerekse öğrenciliğimin gereği olarak Belçika Eğitim Sistemini araştırdım,tanıdım ve bu konuda hazırladığım raporları ilgili makamlara ulaştırdım.

           Belçika görevi dönüşünde Trabzon Öğretmen Evi Müdür Yardımcılığı görevine atandım. 1989-1992 yılları arısındaki bu üç yıllık görevim esnasında açılan Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavında Fransızcadan 88 puan aldım. Yine bu esnada açılan Yurt dışı yöneticilik sınavını birincilikle kazanarak 20.06.1992 tarihinde T.C. Paris Büyükelçiliği nezdinde Eğitim Ataşesi olarak görevlendirildim.

           3 yıl süren Paris Büyükelçiliği Eğitim Ataşeliği görevim esnasında;özellikle “OECD” ve “UNESCO” nezdinde birçok uluslararası toplantıda ülkemi temsil ettim.Ülkemizin ve Milletimizin sahip olduğu  değerlerinin ve kazanımlarının tanıtımına katkıda bulundum.T.C. Milli Eğitim Bakanlığını temsilen katıldığım ve Fransız Eğitim Sisteminin ele alındığı bir “OECD” toplantısında, dönemin Fransız Milli Eğitim Bakanı François BAYRU ile öğretmen yetiştirme sistemlerindeki aksaklıkları , heyetin huzurunda tartıştım.Bizdeki uygulamaları anlatarak örnek alınabileceğini ifade ettim. Doğal olarak da katıldığım tüm toplantı raporlarını ilgili makamlara arz ettim.

           Paris Eğitim Ataşeliği görevim esnasında Türkçe’nin Fransa’da ikinci yabancı dil olarak okutulması sağlanmış; bu konuda Avrupa’da bir çığır açılmıştır.Tabii olarak tüm bu çalışmaların yapılabilmesi için öncelikle Fransız Eğitim Sistemini araştırdım. Bu konuda,”1993 Şartlarında Fransız Eğitim Sistemi” adıyla bir eser meydana getirdim. Yeteri kadar örneklerini çoğaltarak ilgili makamlara gönderdim.

          Paris Eğitim Ataşeliği görevi sonunda tekrar yurda dönerek Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcılığına atandım. 3 yıl devam eden bu görevim esnasında (1995-1998), Trabzon’da engelli çocuklara yönelik özel eğitim sınıflarının yaygınlaştırılması çalışmalarına katkıda bulundum. Rehberlik ve Araştırma Merkezindeki arkadaşlarımla “İlköğretim Okullarında Rehberlik”adıyla hazırlayıp yayınladığımız eser eğitim camiasının hizmetine sunuldu ve  bu alanda önemli bir baş vuru kitabı haline geldi    Yine bu dönemde, KTÜ Eğitim Fakültesine devam ederek, “Eğitim Fakültesi Lisan diploması”nı aldım.

           1998 yılında açılan yurt dışı yöneticilik görevi sınavını tekrar kazanarak; bu defa T.C. Bern Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği görevine atandım (14.12.1998).  4 yıllık bu görevim esnasında da çeşitli ikili ve uluslararası toplantıya katılarak;ülkemi temsil ettim,tanıttım, haklarını savundum,ülkeme ve milletime lâyık olmak için  gayret ettim. Keza, İsviçre eğitim sistemini inceleyerek bu konuda da “İsviçre Eğitim Sistemi” adlı çalışmamı da yeterli sayıda çoğaltarak  ilgili makamlara arz ettim.

           Başarılı bulunup,bir yıl uzatılması ile dört yıl süren Eğitim Müşavirliği görevimin 16.10.2002 tarihinde sona ermesiyle yine Trabzon’a döndüm ve yeni açılan “Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi” Müdürlüğü’ne atandım.35 yıllık meslek hayatımın en zevkli  üç yılını da burada tamamladıktan sonra, ilk ve şimdilik biricik Torunum Yağmur ‘un doğumu söz konusu olunca onunla ilgilenmek üzere ani bir kararla 15.11.2005 tarihinde emekliye ayrıldım.

            Halen İstanbul’da Eşim Hanife Mutluoğlu ile beraber anne-babası Devlet Memuriyetinde bulunan, 14 aylık Torunumuz Yağmur’a refakat etmenin sonsuz ve tarifi imkansız mutluluğunu yaşıyoruz.

            Üçüncü yılına girdiğim emeklilik hayatımın diğer aktivitelerini:Günde bir gazete,ayda bir kitap okumak,özellikle Köyümüz , Yerel Kültür ve Tarihimizle alakalı konularda araştırmalar yapmak ve birşeyler yazmak ,Düzenli olarak Üsküdar “İSMEK” Osmanlıca Kursuna devam etmek ve zaman buldukça Sevgili Hemşehrilerimi ziyaret etmek şeklinde sıralamam mümkündür. Duygulandığım zaman şiir yazmak da hobilerim arasındadır..                   

          Okuma zahmetine katlandığınız için teşekkür eder saygılarımı sunarım.

                                                                                                  

Üsküdar, 30.01.2008

Ahmet MUTLUOĞLU